Temat: ESG

Wydanie: ESG 2023

PEPSICO

KOLEJNY KROK KU NEUTRALNOŚCI KLIMATYCZNEJ

PEPSICO OTWORZYŁO W ŚWIĘTEM KOŁO ŚRODY ŚLĄSKIEJ SWÓJ NAJWIĘKSZY I NAJBARDZIEJ ZRÓWNOWAŻONY ŚRODOWISKOWO ZAKŁAD W UNII EUROPEJSKIEJ.
OBIEKT OSIĄGNIE NEUTRALNOŚĆ KLIMATYCZNĄ DO 2035 ROKU

Kosztem ponad 1 mld zł na Dolnym Śląsku powstał zakład produkcji przekąsek PepsiCo. Pozwoli on skrócić łańcuchy dostaw, oszczędzić energię i wodę, zredukować do minimum ilość odpadów i ograniczyć istotnie emisję gazów cieplarnianych. Inwestycja, rozpoczęta w 2021 roku i otwarta po zaledwie 20 miesiącach, 31 maja br., jest częścią strategicznej transformacji firmy w kierunku zrównoważonego rozwoju pep+ (PepsiCo Positive).

Nowy zakład został zaprojektowany w oparciu o pomiar emisji CO2 w całym cyklu życia: projektu, budowy i eksploatacji. W efekcie powstał najbardziej zrównoważony środowiskowo, zaawansowany technologicznie i innowacyjny obiekt PepsiCo w Unii Europejskiej. Jest on również modelowym na skalę UE przykładem wykorzystania gospodarki obiegu zamkniętego w procesie produkcji oraz w zakresie funkcjonowania całego obiektu. Dzięki zastosowaniu gospodarki cyrkularnej, m.in. technologii odzysku ciepła i wody, zakład jest w dużej mierze samowystarczalny, a zużycie mediów w procesie produkcji uległo znacznej redukcji. Zastosowane w nim rozwiązania pozwalają też w łatwy sposób dopasować skalę produkcji do aktualnego zapotrzebowania.

Press

Efektem uruchomienia nowego zakładu właśnie w Świętem k. Środy Śląskiej jest redukcja łańcuchów dostaw. Zakład będzie docelowo zaopatrywać 20 rynków europejskich. Dzięki lokalizacji blisko Wrocławia łańcuchy dostaw jego produktów zostaną zredukowane aż o 4,5 mln km rocznie.

Otwarcie zakładu i rozpoczęcie w nim produkcji nie oznacza jednak końca inwestycji.

Jej kolejne etapy przyniosą nowe zrównoważone środowiskowo rozwiązania, takie jak własne turbiny wiatrowe, zdecentralizowana biogazownia wykorzystująca biomasę pozostałą po procesie produkcyjnym, rozbudowa oczyszczalni, by mogła wytwarzać bionawóz. Łączna wartość zastosowanych w projekcie rozwiązań prośrodowiskowych to 30,3 mln zł. W efekcie ich wdrożenia do 2035 roku obiekt osiągnie neutralność klimatyczną.

Press

Nowy zakład to nie tylko korzyści dla środowiska naturalnego i PepsiCo – oszczędności na mediach i transporcie – ale także dla lokalnej społeczności. Docelowo zakład zatrudni ok. 450 osób, głównie z regionu. PepsiCo współpracuje z lokalnymi społecznościami i rolnikami – łącznie w programie agrarnym firmy uczestniczy już ponad 70 gospodarstw. Dzięki nowemu zakładowi pojawią się kolejne możliwości współpracy w ramach dostaw ziemniaków czy kukurydzy. Nachosy Doritos będę po raz pierwszy produkowane w Polsce.

Strategia PepsiCo Positive (pep+) zakłada kompleksową transformację PepsiCo w kierunku zrównoważonego rozwoju i osiągnięcie w 2040 roku – a więc dekadę wcześniej, niż zakładają zapisy porozumienia paryskiego – neutralności emisyjnej. Zakład produkcyjny w Świętem znacznie przybliża koncern do realizacji tego celu.

EFEKT

2035 ROK – wtedy nowy zakład PepsiCo na Dolnym Śląsku osiągnie neutralność klimatyczną

30,3 MLN ZŁ przeznaczono na rozwiązania prośrodowiskowe w nowym zakładzie w Świętem

Press

KONTAKT

Julian Krzyżanowski
corporate affairs manager, CE
PepsiCo Consulting Polska
tel. 782 892 258
[email protected]

Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco z najświeższymi informacjami ze świata mediów i reklamy. Pressletter

Press logo
Ta strona korzysta z plików cookies. Korzystając ze strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce zgadzasz się na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Dodatkowo, korzystając ze strony, akceptujesz klauzulę przetwarzania danych osobowych. Więcej informacji w Regulaminie.