TV Republika próbuje zarabiać  |  FoodCare przegląda rynek  |  Oglądalność programu Marka Czyża w TVP Info  |  Wydawcy gazet lokalnych protestują przeciwko Świrskiemu  |  Zoom TV bliski progu rentowności  |  Była szefowa radiowej Czwórki  |  Branża czytelnicza czeka na ruch nowych władz  |  Dalsze rozstania z "Gazetą Wyborczą"  |  TVN Warner Bros. Discovery z 14 nagrodami  |  Tele 5 wprowadza program popularnonaukowy  |  Polsat Box Go przyspiesza premierę  |  Nagroda Specjalna Press Club Polska  |  Polacy wolą kupować książki i gazety za pomocą kart  |  GPD Health  |  NAV agency rozpoczyna  |  Przejście z Deloitte do Walk  |  Wieloletni redaktor AP zginął w wypadku  |  TikTok będzie protestować w sądzie przeciwko blokadzie w USA  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 42 newsy ze świata mediów i reklamy  |

Dział: PRASA

Dodano: Październik 12, 2020

Oświadczenie Agory ws. Orlińskiego. We wtorek rozmowa ze związkowcami

"Jeszcze mnie nie zwolnili" - napisał w piątek na Facebooku Wojciech Orliński (screen: YouTube/Smakksiazki)

"Nawiązaliśmy dialog z komisją reprezentującą organizację międzyzakładową NSZZ »Solidarność« Agory SA i Inforadia" - poinformował w sobotę zarząd Agory, która chciała zwolnić szefa związku zawodowego Wojciecha Orlińskiego. Na wtorek planowana jest telekonferencja przedstawicieli spółki ze związkowcami.

"W związku z dyskusją, która pojawiła się w przestrzeni publicznej na przełomie września i października 2020 r., dotyczącą rozwiązania umowy w trybie dyscyplinarnym z Panem Wojciechem Orlińskim, pragniemy oświadczyć, że nawiązaliśmy dialog z komisją reprezentującą Organizację Międzyzakładową NSZZ »Solidarność« Agory S.A. i Inforadia Sp. z o.o. O wynikach rozmów poinformujemy niezwłocznie po ich zakończeniu” - czytamy w oświadczeniu zarządu Agory opublikowanym w weekend.

- Cały czas trwa dialog z komisją - mówi Wojciech Orliński. - Wydaje się, że uświadomili sobie, że nie ma legalnego sposobu na to, żeby mnie zwolnić i szukają sposobu, aby z tego wyjść z twarzą - komentuje.

Orliński informuje też, że na wtorek planowana jest telekonferencja przedstawicieli Agory ze związkowcami.

"Cały dzień się do mnie urywają telefony, więc odpowiem zbiorczo - nie, jeszcze mnie nie zwolnili, ale też nie odwołali zamiaru zwolnienia, jestem więc na razie redaktorem Schroedingera" - napisał w piątek na Facebooku Wojciech Orliński.

Agora chce rozwiązać umowę o pracę z Wojciechem Orlińskim bez wypowiedzenia, uznając, że działał na jej szkodę. Pod apelem w obronie Orlińskiego podpisało się ponad 100 osób: dziennikarzy, publicystów, polityków, naukowców. W obronie szefa "Solidarności" stanęło również kierownictwo "Gazety Wyborczej".

(KOZ, 12.10.2020)