Dział: TELEWIZJA

Dodano: Grudzień 20, 2019

1,95 mld zł dla mediów publicznych w 2020 roku

Dzięki doraźnemu, a nie systemowemu finansowaniu, PiS trzyma media publiczne na krótkiej smyczy - uważa prof. Tadeusz Kowalski (fot. Wojciech Artyniew/Press)

W 2020 roku media publiczne otrzymają do 1,95 mld zł tytułem rekompensaty za utracone wpływy abonamentowe. W zeszłym roku ta rekompensata była niższa i wyniosła 1,26 mld zł.

Projekt nowelizacji ustawy o opłatach abonamentowych w środę trafił do Sejmu. "W roku 2020 minister właściwy do spraw budżetu, na wniosek ministra właściwego do spraw kultury i dziedzictwa narodowego, przekaże jednostkom publicznej radiofonii i telewizji skarbowe papiery wartościowe jako rekompensatę z tytułu utraconych w roku 2020 wpływów z opłat abonamentowych z tytułu zwolnień" - czytamy w dokumencie. Łączna wartość nominalna skarbowych papierów wartościowych nie może przekroczyć kwoty 1,95 mld zł.

"Potrzeba wydania projektowanej ustawy wynika z braku adekwatnego, stabilnego, przewidywalnego i długofalowego publicznego finansowania mediów publicznych w Polsce" - napisali w uzasadnieniu posłowie PiS.

Czemu PiS nie zależy na systemowym rozwiązaniu finansowania mediów publicznych? - Bo bezpośrednio uzależnia media od każdorazowej decyzji. To nagradzanie finansowe za realizowanie linii partii - uważa Juliusz Braun, członek Rady Mediów Narodowych i były prezes Telewizji Polskiej. - Formuła jest dokładnym zaprzeczeniem zasad, które obowiązują w Unii Europejskiej. Zgodnie z nimi finansowanie mediów publicznych powinno być niezależne i stabilne - dodaje Braun.

- Dzięki doraźnemu, a nie systemowemu finansowaniu, PiS trzyma media publiczne na krótkiej smyczy. Dawanie pieniędzy zależy tylko od dobrej woli polityków - komentuje prof. Tadeusz Kowalski, medioznawca z Uniwersytetu Warszawskiego, były członek rady nadzorczej TVP. - PiS z trudem przyszłoby wprowadzenie rozwiązania, które na stałe obciąża budżet. Wśród niepłacących abonament jest dużo elektoratu partii rządzącej, największy odsetek niepłacących jest na Podkarpaciu - dodaje.

Z tytułu utraconych wpływów abonamentowych w latach 2018-2019 media publiczne dostały z budżetu 1,26 mld zł (z czego 1,13 mld zł trafiło do TVP). Poprzednia rekompensata - za lata 2010-2017 - wyniosła 980 mln zł, z czego 860 mln zł dostała telewizja publiczna.

(KOZ, 20.12.2019)