Dział: PRASA

Dodano: Wrzesień 22, 2022

Narzędzia:

Drukuj

Drukuj

Kwartalnik „Tatry” ukazał się w nowej odsłonie. Ekologiczny papier, nowy układ

Wydanie "Tatr" ukazało się już w nowej szacie graficznej (fot. Tatry)

Zmiana szaty graficznej, ekologiczny papier z makulatury i nowy układ treści to najbardziej widoczne nowości w kwartalniku "Tatry", wydawanym przez Tatrzański Park Narodowy. Magazyn przeszedł lifting, ale - jak zapowiada Paulina Kołodziejska, szefowa działu wydawnictw i komunikacji TPN - zmiany nie są ostateczne.

Przygotowanie do zmian trwało kilka miesięcy. Poprzedziły je badania opinii czytelników, rozmowy z ekspertami - wydawcami, redaktorami i specjalistami od mediów. Zespół redakcyjny uczestniczył w warsztatach, które miały ułatwić redakcyjne zmiany.

- Zmienił się też grafik, a co za tym idzie - wizja pisma - mówi "Presserwisowi" Paulina Kołodziejska. - Ale - muszę przyznać - że najnowszy numer nie jest jeszcze wersją ostateczną. Już wiemy, że musimy na przykład powiększyć font, dodamy też nowe działy.

Kwartalnik "Tatry" ukazuje się dziś w nakładzie 4,6 tys. egz. i objętości 200 stron. Przed pandemią nakład przekraczał 6 tys. egz.

- Mamy ten komfort, że nie musimy walczyć o reklamy. Notujemy niezłą sprzedaż, duża część nakładu rozchodzi się w prenumeracie - mówi Paulina Kołodziejska. - Kwartalnik jest wydawany przez TPN w ramach ustawowej działalności edukacyjnej.

"Tatry" planują też ekspansję do internetu. Obecnie pismo w wersji elektronicznej dostępne jest w serwisach ekiosk.pl, egazety.pl i nexto.pl. Na platformach podcastowych pojawiają się też podcasty przygotowywane przez zespół redakcyjny. Kołodziejska zapowiada, że niebawem dołączą do nich teksty z magazynu, czytane przez lektora.

- "Tatry" zawsze były cenione za wysoki poziom merytoryczny i od tego nie odejdziemy - mówi Paulina Kołodziejska. - Ale słuchamy głosów naszych czytelników i staramy się jak najlepiej dopasować zawartość do zmieniających się oczekiwań.

(PAR, 22.09.2022)

* Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter
Pressletter
Ta strona korzysta z plików cookies. Korzystając ze strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce zgadzasz się na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Dodatkowo, korzystając ze strony, akceptujesz klauzulę przetwarzania danych osobowych. Więcej informacji w Regulaminie.