Dział: PRASA

Dodano: Kwiecień 12, 2018

Kolejne polityczne oświadczenie SDP

CMWP SDP: PO pomówiła o. Tadeusza Rydzyka (fot. Piotr Drabik/wikimedia.org)

Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP broni o. Tadeusza Rydzyka przed politykami PO. Zdaniem SDP Platforma Obywatelska naruszyła zasadę wolności słowa.

CMWP w wydanym oświadczeniu zaprotestowało, przeciwko ”nieuzasadnionemu podważaniu wiarygodności osób pracujących w środkach masowego komunikowania przez polityków, czego jaskrawym przykładem jest aktualna kampania bilboardowa polityków Platformy Obywatelskiej”.

Chodzi o billboardy PO z wizerunkiem założyciela Radia Maryja i TV Trwam o. Tadeusza Ryzyka oraz informacją: ”Tadeusz Rydzyk wziął 94 mln zł dotacji”.

Według Centrum, w kampanii pomówiono o. Tadeusza Rydzyka, a założyciel tych mediów, będąc zakonnikiem ”nie posiada majątku osobistego, nie pobiera wynagrodzenia i jako osoba prywatna nie otrzymuje żadnych środków z dotacji”. ”Napis umieszczony przez polityków PO na bilbordach jest więc świadomą manipulacją i zniesławieniem o. Tadeusza Rydzyka” - twierdzi organizacja.

”Takie działania polityków w niepodważalny sposób naruszają zasadę wolności słowa, która jest podstawą funkcjonowania demokratycznego państwa i nigdy nie powinny mieć miejsca. CMWP SDP apeluje do władz i organizacji publicznych, by podjęły działania zapobiegające w przyszłości takim i podobnym, brutalnym atakom politycznym na osoby pracujące w mediach” – kończy oświadczenie Centrum Monitoringu Wolności Prasy.

(12.04.2018)