Dział: INTERNET

Dodano: Marzec 03, 2018

Kanada zapewnia wsparcie dla mediów z budżetu państwa

Pixabay

Możliwość uzyskania statusu organizacji non-profit dla mediów informacyjnych i pieniądze dla lokalnej prasy – to formy wsparcia dla dziennikarstwa zapisane w przedstawionym w tym tygodniu przez ministra finansów Kanady Billa Morneau budżecie na 2018 rok.

Na budżet federalny z zainteresowaniem czekali dziennikarze nie tylko dlatego, że to budżet państwa, ale także dlatego, że miał uwzględniać formy pomocy dla prasy kanadyjskiej. Z wielu rozważanych propozycji pozostały dwie: plan umożliwienia mediom informacyjnym uzyskiwania statusu organizacji charytatywnej, non-profit z prawem do pozyskiwania wpłat i dotacji, oraz 50 mln dolarów kanadyjskich w ciągu pięciu lat na wsparcie lokalnego dziennikarstwa.

Podobnie jak w innych krajach, także w Kanadzie pojawienie się internetu zmieniło sposób, w jaki oferowana jest informacja, a co za tym idzie prasie tradycyjnej spadły przychody zarówno ze sprzedaży, jak i z reklamy. W opublikowanym rok temu przez think tank Public Policy Forum raporcie "Pęknięte lustro. Informacja, demokracja i zaufanie w epoce cyfrowej" wyliczano, że od 2010 roku zaprzestano wydawania lub połączono wydawanie 225 tygodników i 27 dzienników, a wydawcy zapowiadają dalsze cięcia zatrudnienia. Media alarmują, że szkodzi to jakości publicznej debaty.

W projekcie budżetu podkreślono, iż ze względu na to, że coraz więcej osób szuka informacji w internecie, w tym w mediach społecznościowych, wiele mniejszych miejscowości nie ma już lokalnych gazet. Na wsparcie dziennikarstwa w mniejszych społecznościach rząd chce przeznaczyć 50 mln dolarów kanadyjskich w ciągu pięciu lat na „jedną lub więcej niezależnych organizacji pozarządowych, które będą wspierać lokalne dziennikarstwo w niedostatecznie obsługiwanych społecznościach”. Wybrane NGO będą „w pełni odpowiedzialne za administrowanie tymi środkami, z poszanowaniem dla niezależności dziennikarskiej” - napisano.

Drugą formą wsparcia, którą rząd chce testować jest umożliwienie mediom informacyjnym uzyskiwania statusu organizacji non-profit, by mogły pozyskiwać dotacje i wpłaty na wsparcie dziennikarstwa śledczego i zajmującego się tematami ważnymi dla obywateli. To jedno z najważniejszych rozwiązań postulowanych w raporcie Public Policy Forum.

(PAP, 03.03.2018)