Dział:

Dodano: Maj 06, 2017

Oświadczenie zarządu Stowarzyszenia Dziennikarzy i Twórców Radia Publicznego w sprawie nagrody szwedzkich dziennikarzy Pen2Pen

- Od upadku komunizmu nie ustaje dyskusja o tym jak mają funkcjonować media publiczne w Polsce - czytamy w oświadczeniu zarządu Stowarzyszenia Dziennikarzy i Twórców Radia Publicznego.

Jednak od ram prawnych, dużo ważniejsza jest determinacja samych dziennikarzy, by działać na rzecz interesu publicznego. Ważne, by mieli świadomość swoich praw i obowiązków oraz by te były jasno określone i przestrzegane. Uznaliśmy, że nasze środowisko nie jest w pełni reprezentowane przez żadną z istniejących organizacji dziennikarskich.

Dlatego w styczniu br. kilkunastosobowa grupa obecnych i byłych pracowników Polskiego Radia zdecydowała się na powołanie nowego stowarzyszenia, które będzie pracować m.in. nad stworzeniem precyzyjnych standardów dziennikarskich dla radia publicznego oraz zabiegać o ich przestrzeganie.

Zdajemy sobie sprawę, że to może być długotrwały proces wymagający wielu konsultacji, ale uważamy, ze dziennikarze powinni wziąć inicjatywę we własne ręce. Chcemy bowiem integrować środowisko dziennikarzy mediów publicznych wokół standardów, a nie poglądów.

W najbliższym czasie przedstawimy naszym radiowym koleżankom i kolegom projekt kodeksu etyki dziennikarskiej. Sądzimy, że  precyzyjne określenie granic, które powinny wyznaczać pole naszej działalności i niezależności, pomoże w pracy.

Chcemy wciągnąć do współpracy ludzi o zróżnicowanym światopoglądzie, ale uznających te same standardy, co my. Liczymy na dyskusję i zaangażowanie dziennikarzy oraz na to, że uzgodniony kształt kodeksu, zostanie kiedyś zaakceptowany także przez naszych pracodawców.

Wyróżnienie naszej inicjatywy przez szwedzkich dziennikarzy jest ogromnym wsparciem już na początku drogi - szczególnie, że jednym z wzorów na którym będziemy się opierać, jest kodeks etyki zawodowej szwedzkiego radia publicznego.

Wojciech Dorosz
Dorota Nygren
Marcin Majchrowski

(06.05.2017)

Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco z najświeższymi informacjami ze świata mediów i reklamy. Pressletter

Press logo

Dział:

Dodano: Lipiec 12, 2017

Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP apeluje do władz Polskiego Radia o wyjaśnienie sprawy Dąbrowskiego

(fot. publicdomainpictures / pixabay.com / lic. CC0)

Jolanta Hajdasz, dyrektor Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP zwróciła się z apelem do władz Polskiego Radia o wyjaśnienie sprawy Wojciecha Dąbrowskiego, który został odesłany na urlop po wywiadzie, który przeprowadził z premier Beatą Szydło.

Według serwisu 300polityka.pl bezpośrednim powodem rozstania Polskiego Radia z Wojciechem Dąbrowskim był wywiad, kóry przprowadził z premier Beatą Szydło. Dziennikarz dopytywał o nieobecność Beaty Szydło podczas spotania z Donaldem Trumpem, chciał wiedzieć dlaczego premier nie zabrała głosu na kongresie PiS i decyzję UNESCO w sprawie wycinki drzew w Puszy Białowieskiej.

Radio zaprzecza zwolnieniu dziennikarza, ale poszedł on na nieplanowany urlop. - Nie mam niczego do komentowania. Wedle mojej wiedzy Wojciech Dąbrowski wziął urlop. Nie zostałem poinformowany o jakiejś innej jego decyzji - mówi Marek Mądrzejewski, wicedyrektor radiowej Jedynki.

Wojciech Dąbrowski w rozmowie z 300polityka.pl przyznał, że został poproszony o wzięcie nieplanowanego urlopu, z sugestią, że do pracy w Polskim Radiu nie ma już powrotu. - Nic o tym nie wiem - stwierdza wicedyrektor Mądrzejewski. Z kolei serwisowi wPolityce.pl Dąbrowski relacjonował, że jeszcze w piątek wieczorem przekazano mu, aby wziął od poniedziałku dwutygodniowy urlop, a potem, aby go przedłużył do 6 sierpnia.

W sprawie głos zabrała Jolanta Hajdasz, nowa dyrektor Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP, która wystosowała apel do władz Polskiego Radia.

Centrum Monitoringu Wolności Prasy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich apeluje do kierownictwa Polskiego Radia o wyjaśnienie i polubowne zakończenie sprawy red. Wojciecha Dąbrowskiego skierowanego na urlop po przeprowadzeniu wywiadu z premier Beatą Szydło. Wywieranie nacisków na dziennikarzy oraz na redaktorów decydujących o kształcie audycji, grożenie im zwolnieniem lub odsunięciem od pracy na antenie, zagraża wolności słowa i psuje debatę publiczną w Polsce.

dr Jolanta Hajdasz
dyrektor Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP