Materiał partnera

Dział:

Dodano: Listopad 04, 2019

Narzędzia:

Drukuj

Drukuj

Być sobą w kosmosie

Nowe biuro Brand New Galaxy podobnie jak biznesowy koncept Galaktyki powstało jako przestrzeń, która łączy w sobie: gotowość do ciągłej zmiany i wyzwań, otwartość na dialog i współpracę oraz przyjemność w codziennej pracy. 

Na 2000 m kw. zaprojektowano dwa uzupełniające się piętra, harmonijnie łączące wielowymiarowość Brand New Galaxy, w skład której wchodzi osiem spółek o różnych profilach i osobowościach. Kacper Kłos, CEO Brand New Galaxy, podkreśla indywidualny styl myślenia, wpasowany zarówno w przestrzeń, jak i DNA firmy. – Miejsce, które wraz z architektami stworzyliśmy, stanowi wspólny mianownik dla wartości i biznesowej wizji rozwoju, w której zostawiliśmy ogromną przestrzeń na bycie sobą – wyjaśnia Kłos. To przestrzeń, która adresuje to, co w codziennej pracy jest dla nas najważniejsze – opowiada Michał Glapiński, vice president BNG oraz CEO Pathfinder 23 i Synthrone. – Dzięki ankiecie wśród pracowników dowiedzieliśmy się, na co powinniśmy zwrócić uwagę, stąd pomysł na kontenerowe sale konferencyjne, drewniane huśtawki czy wszechobecne, rekomendowane przez NASA skrzydłokwiaty, które są jedną z najlepiej filtrujących powietrze roślin. Połączenie tego z zabytkowymi murami Konesera dało efekt, o który nam chodziło – nowojorskiego loftu w galaktycznej stylistyce, w którym przestrzenie pracy, dialogu i rekreacji krążą wokół siebie – nie kryje zadowolenia Glapiński.

Press

Agora jest centralnym miejscem Galaktyki – tu znajduje się recepcja, lobby, forum do wystąpień i prezentacji, a także kawiarnia. Wyposażona jest w dwa gigantyczne ekrany ustawione naprzeciwko siebie, co ułatwia jednoczesne prezentowanie i łączenie z biurami w innych częściach świata.

Press

Salki konferencyjne były wskazywane jako jeden z ważniejszych elementów codziennej pracy. Jest ich osiem, z jedną przeznaczoną na najliczniejsze spotkania. Wyposażone w profesjonalne systemy audiowizualne, z niezależnym sterowaniem klimatyzacją i oświetleniem, możliwością automatycznego przesłaniania przeszklonych ścian.

Press
Press

Poza ośmioma salkami konferencyjnymi jest kilkanaście stref kawiarniano-relaksacyjnych, które wykorzystywane są do mniejszych spotkań i kreatywnych dyskusji. Temu samemu służą także huśtawki i hamaki.

Press
Press
Press

Dzięki staraniom całego zespołu w czasie prac budowlanych udało się wyeksponować historyczne stropy ceglane, które poza efektem wizualnym mają pozytywny wpływ na akustykę naszej Galaktyki.

KATARZYNA EKIERT I BARTŁOMIEJ KLEPIŃSKI, architekci i autorzy koncepcji, pracownia Biuro AR

Naszym zadaniem było stworzenie zrównoważonej przestrzeni kreacji, reakcji i rekreacji. Do dyspozycji mieliśmy dwa poziomy pofabrycznych hal z żeliwną i stalową konstrukcją oraz ceglanymi stropami odcinkowymi. Przyjęliśmy założenie, że przestrzenie rekreacji i pokoje spotkań są nanizane na wewnętrzną ścianę konstrukcyjną, tak aby zapewnić jak najlepsze doświetlenie przestrzeni pracy. Na pierwszym piętrze centrum Galaktyki jest agora i sale spotkań. Na drugim piętrze w środku znajduje się duża sala konferencyjna i przestrzenie relaksu. Na obu piętrach po zewnętrznych orbitach krążą przestrzenie dedykowane poszczególnym spółkom. Dodatkowo wysokość wnętrza z końca XIX wieku pozwoliła nowo wprowadzane elementy wstawiać jako box-in-box i tym samym wyraźnie odróżnić starą zabytkową substancję od nowej tkanki. Całość projektu dała szansę wydobyć na pierwszy plan oryginalną historyczną konstrukcję, a zarazem pokazać nowoczesne oświetlenie, technologię IT i podkreślić klubowo-kawiarniany charakter przestrzeni socjalnych.

(04.11.2019)

* Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl + Enter

PODOBNE ARTYKUŁY

Ta strona korzysta z plików cookies. Korzystając ze strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce zgadzasz się na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Dodatkowo, korzystając ze strony, akceptujesz klauzulę przetwarzania danych osobowych. Więcej informacji w Regulaminie.