Dział: TELEWIZJA

Dodano: Luty 21, 2019

UOKiK wydał opinię o 1,26 mld zł rekompensaty dla mediów publicznych

W 2017 roku przyznano już mediom publicznym rekompensatę za lata 2010-2017. Wtedy wyniosła ona 980 mln zł (fot. archiwum "Press")

Przyznanie mediom publicznym 1,26 mld zł rekompensaty „nie powinno podlegać obowiązkowi notyfikacji Komisji Europejskiej” – ocenia Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Od stycznia w Sejmie trwają prace nad projektem noweli ustawy abonamentowej, na mocy której media publiczne otrzymają 1,26 mld zł rekompensaty z tytułu ubytku abonamentu w latach 2018-19. 14 stycznia br. swoją opinię na temat projektu wydało Biuro Analiz Sejmowych, które oceniło, że projekt posłów PiS „jest objęty prawem Unii Europejskiej” i „może zostać uznany za plan pomocy publicznej, podlegający notyfikacji KE”.

We wtorek podczas obrad sejmowej komisji kultury posłowie opozycji chcieli w związku z tym odroczenia rozpatrywania tej ustawy do czasu otrzymania opinii Komitetu Integracji Europejskiej. Wniosek przepadł, a posłowie PO, PSL i Nowoczesnej w proteście wyszli z obrad komisji, która już bez nich przyjęła projekt ustawy.

Szef Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji zapewnił później, że UOKiK wydał opinię, która stwierdza, że projekt nie wymaga zgody KE.

„Presserwis” otrzymał od Urzędu oświadczenie w tej sprawie. Napisano w nim, że projekt zakłada, iż „wpływy pochodzące z nowego źródła finansowania jednostek publicznej radiofonii i telewizji, tj. obligacji, mają być przeznaczane wyłącznie na realizację misji. Tak więc planowana pomoc ma być przekazana: na ten sam cel, tym samym beneficjentom prowadzącym niezmienioną działalność, z tego samego źródła (budżet państwa)”. Dalej UOKiK zaznacza: „wydaje się zatem, że powyższe zmiany nie powinny wpłynąć na ocenę zgodności istniejącego systemu finansowana nadawców publicznych w Polsce, a zatem nie powinny podlegać obowiązkowi notyfikacji Komisji Europejskiej”.

Zdaniem Iwony Śledzińskiej-Katarasińskiej (PO-KO), wiceszefowej komisji, posłowie PiS czekali przez ostatnie tygodnie na ekspertyzę, która podważy opinię Biura Analiz Sejmowych. - Dla mnie ta sprawa to granda. Jeśli chcieli wzmocnić finansowanie mediów publicznych, to mając większość w Sejmie, mogli to zrobić systemowo. Ale to jest oszustwo, bo media publiczne są de facto finansowane z budżetu. A tego w notyfikowanych przez Unię rozwiązaniach nie ma – zaznacza posłanka.

(SK, 21.02.2019)

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Luty 21, 2019

Play testuje usługę telewizyjną z dekoderem

Play rozpoczyna testy usługi telewizyjnej z dekoderem TV Box (screen playnow.pl)

Operator komórkowy Play rozpoczyna testy usługi telewizyjnej Play Now TV z dekoderem.

Do tej pory kanały w ramach usługi Play Now można było oglądać z poziomu aplikacji na smartfonie, tablecie bądź komputerze. W czwartek operator rozpoczyna testy usługi telewizyjnej z dekoderem TV Box, wyprodukowanym przez Sagemcom. Urządzenie ma wbudowany tuner DVB-T. Dzięki systemowi operacyjnymi Android TV można pobierać aplikacje ze sklepu Google Play. Do testu przeznaczono kilka tysięcy dekoderów. Operator na razie nie podaje daty uruchomienia usługi na zasadach komercyjnych.

W ramach testów przez pół roku będzie można bezpłatnie korzystać z dekodera TV Box i pakietu Play Now TV Box. Ci, którzy zdecydują się pozostać z usługą od siódmego miesiąca, będą płacić za pakiet Play Now TV Box 20 zł (w przypadku abonentów Play Now) lub 35 zł.

- To biznes, który trzeba mieć, ale nie spodziewam się, by przyniósł istotne przychody i zyski - uważa Bogusław Kisielewski, prezes Kino Polska SA. Zwraca uwagę, że z tego typu usługi korzysta inny klient niż platform satelitarnych czy sieci kablowych. - Platformy OTT najczęściej kupują ludzie z miast, który nie chcą mieć płatnej telewizji i wiązać się umowami, a wystarcza im dostęp do internetu - mówi Kisielewski. - Wśród młodszej części widowni coraz popularniejszymi modelem konsumpcji wideo jest wykupywanie serwisu takiego jak Player i Netflix. To projekt skrojony pod tę grupę - dodaje.

(KOZ, 21.02.2019)