Temat: media narodowe

Dział: RADIO

Dodano: Maj 17, 2017

Adam Hlebowicz stracił stanowisko dyrektora radiowej Trójki

Zarząd Polskiego Radia odwołał Adama Hlebowicza ze stanowiska dyrektora Programu III Polskiego Radia. Jego następcą będzie od 24 maja Wiktor Świetlik.

Jednocześnie zarząd odwołał ze stanowiska wicedyrektora Trójki Szymona Sławińskiego. Zastąpi go od czwartku 18 maja Wojciech Surmacz, dotychczas szef naczelnej redakcji gospodarczej Polskiego Radia.

Adam Hlebowicz był dyrektorem radiowej Trójki od kwietnia ub.r. Stanowisko to objął za poprzedniego zarządu Polskiego Radia. Za jego kadencji z Programu III zwolniono m.in. Pawła Sołtysa, Wojciecha Dorosza, Damiana Kwieka, Tomasza Ławnickiego i Joannę Mielewczyk, a stanowisko szefowej redakcji aktualności straciła Grażyna Mędrzycka (obecnie w Polskim Radiu 24). Z Trójki odeszli m.in. Marcin Zaborski (do RMF FM) i Michał Nogaś (do „Gazety Wyborczej”). Antena podjęła za to współpracę m.in. z Mateuszem Matyszkowiczem, Maciejem Pawlickim i Tomaszem Rożkiem.

Wiktor Świetlik, który zostanie dyrektorem Programu III, obecnie współpracuje informacyjno-publicystycznym Polskim Radiem 24. Świetlik jest publicystą tygodnika ”W Sieci” i ”Super Expressu”, jednym z prowadzących program "W tyle wizji" w TVP Info, a także dyrektorem Centrum Monitoringu Wolności Prasy.

Nowy wicedyrektor Trójki Wojciech Surmacz od listopada ub.r. kierował naczelną redakcją gospodarczą Polskiego Radia. Surmacz w latach 2014-2016 był redaktorem naczelnym ”Gazety Bankowej” i serwisu wGospodarce.pl (oba media należą do Fratrii, wydającej także tygodnik "W Sieci"). Wcześniej przez trzy lata pracował jako dziennikarz w miesięczniku ”Forbes” (Ringier Axel Springer Polska). Jest autorem głośnego tekstu "Kadisz za milion dolarów", po którego publikacji redakcja i wydawca "Forbesa" przepraszali całą społeczność żydowską w Polsce. W latach 2007–2011 Surmacz był dziennikarzem tygodnika "Newsweek Polska" (Ringier Axel Springer Polska), a od 1998 do 2007 roku pracował w dzienniku "Puls Biznesu" (Bonnier Business Polska).

(KOZ, 17.05.2017)