Dział: TELEWIZJA

Dodano: Grudzień 08, 2017

Nie będzie powtórki konkursu na stanowisko prezesa TVP

Jacek Kurski nie straci stanowiska prezesa TVP. RMN nie zamierza powtarzać konkursu (screen YouTube)

Rada Mediów Narodowych nie zamierza ogłaszać nowego konkursu na prezesa Telewizji Polskiej. Nie zleci też opinii prawnej dotyczącej ważności uchwały ws. powołania Jacka Kurskiego, o co wnioskował członek RMN Juliusz Braun. Według Krzysztofa Czabańskiego, przewodniczącego RMN, Jacek Kurski został wybrany z zachowaniem wszelkich procedur, a prawo nie zostało złamane.

Jak już informowaliśmy, pod koniec października 2016 do prokuratury trafiło zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez prezesa Telewizji Polskiej Jacka Kurskiego. Miał on zbyt późno dostarczyć do RMN dokumenty potrzebne do przystąpienia do konkursu na szefa telewizji.

Prokuraturę zawiadomił o tym inny kandydat w tym konkursie Bogdan Czajkowski. W pozwie mowa jest o poświadczeniu nieprawdy zarówno przez Kurskiego, jak i pracownika biura podawczego. - Prokuratura już 13 grudnia 2016 roku zdecydowała o odmowie wszczęcia postępowania w tej sprawie - powiedział nam Łukasz Łapczyński, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Warszawie. "Rzeczpospolita" 7 grudnia br. napisała, że śledczy podjęli taką decyzję mimo ustalenia, że Kurski dokumenty złożył po czasie, czyli o godz. 16.02. Regulamin zakładał, że warunkiem przystąpienie do konkursu było dostarczenie dokumentów do godz. 16.

"Z informacji, które mamy z Wydziału Podawczego, wynika, że Kurski zaczął składać dokumenty przed godz. 16. Ten fakt ma decydujące znaczenie" - powiedział "Rzeczpospolitej" Krzysztof Czabański. Do redakcji "Presserwisu" przewodniczący RMN przesłał SMS: "Nie ma uzasadnienia dla powtórzenia konkursu na prezesa TVP".

Podczas czwartkowego posiedzenia RMN jeden z jej członków Juliusz Braun (rekomendowany do RMN przez PO) złożył wniosek, by Rada zleciła opinię prawną dotyczącą ważności uchwały ws. powołania Jacka Kurskiego oraz ewentualnej możliwości zakwestionowania tego wyboru przez innych uczestników konkursu. Wniosek nie uzyskał jednak większości - "za" głosowali Braun i Grzegorz Podżorny (rekomendowany do RMN przez Kukiz'15), a "przeciw" posłowie PiS Joanna Lichocka i Krzysztof Czabański (na posiedzeniu nie była obecna poseł PiS Elżbieta Kruk).

Rada Mediów Narodowych prezesa wybrała 12 października 2016 roku.

(Mackuch, KOZ, 08.12.2017)