Dział: PRASA

Dodano: Grudzień 06, 2019

Rosja wprowadza wysokie grzywny dla mediów "zagranicznych agentów"

Władimir Putin podpisał kolejną ustawę, która pozwala uznać za "zagranicznych agentów" osoby fizyczne współpracujące z mediami uznanymi za "agentów" bądź rozpowszechniające ich materiały (fot. Pixabay.com)

Duma Państwowa, niższa izba rosyjskiego parlamentu, przyjęła w czwartek ustawę przewidującą grzywny w wysokości do 5 milionów rubli (ponad 78 tys. dol.) za naruszenie przepisów o działalności mediów uznanych za "zagranicznych agentów".

Taką wysokość kar nowe prawo przewiduje dla osób prawnych. Osobom fizycznym grożą grzywny w wysokości od 10 tys. do 100 tys. rubli (156 dol. - 1566 dol.) bądź areszt na okres do 15 dni. Ustawa wejdzie w życie od 1 lutego 2020 roku.

W Rosji od 2012 roku obowiązuje ustawa o organizacjach pozarządowych "pełniących funkcje zagranicznego agenta". Za takie uznawane są organizacje uczestniczące w życiu politycznym i otrzymujące dofinansowanie z zagranicy. Od 2017 roku obowiązuje analogiczna ustawa pozwalająca nadawać status "zagranicznego agenta" mediom i za takich "agentów" uznano już rozgłośnie Głos Ameryki oraz Radio Swoboda.

2 grudnia 2019 roku prezydent Władimir Putin podpisał kolejną ustawę, która pozwala uznać za "zagranicznych agentów" osoby fizyczne współpracujące z mediami uznanymi za "agentów" bądź rozpowszechniające ich materiały.

(AMS, PAP, 06.12.2019)